Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Akolitus lett plébániánk kispapja: Németh Zsolt

2012.11.03

nemeth-zsolt-kep.jpg

Akolitus lett plébániánk kispapja: Németh Zsolt

2012. október 27-én, Esztergomban Balás Béla megyésfőpásztor papok és kispaptársai körében az esztergomi szemináriumban (papnevelő intézet) akolitussá avatta Németh Zsoltot, plébániánk kispapját. Az ünnepségen plébániánkról, az őt útnak indító volt plébános, Dr. Takács Lajos atya, Zsolt édesanyja, valamint Horváth Tamás atya vettek részt.

Zsolt negyed éves kispap. Ez a lépcsőfok a teológiai évek alatt a pappá válás útján az utolsó a teljes elköteleződés, azaz a diakónus szentelés előtt.

Az akolitusságnak másik formája, amikor világi hívőt, vallásukat gyakorló férfiakat neveznek ki erre a szolgálatra. Ez a szolgálat már valószínűleg a 2. század végére kialakult Rómában. 250 körül a város minden kerületében 6-6 akolitus szolgált a diákonus mellett.

Az akolitus három feladat ellátására kap megbízást: közösség építésre, igeliturgia vezetésére, áldoztatásra. Az erre a feladatra kinevezett akolitus szolgálatát a megyéspüspök, valamint a megyéspüspök által megbízott pap felügyelete alatt végzi. Az akolitus az egyházközségben a plébános felügyelete alatt szolgál, egységben a plébánossal. Konkrét feladatait a közösség igényei szerint, a plébános útmutatása alapján végzi. 

Ezt a szolgálatot főpásztorunk egyházmegyénkben is szeretné megújíatni. Remélhetőleg plébániánkon is sikerül idővel ezt a szolgálatot felelősségteljes férfiakra bízni, hogy ezzel is élőbbé tegyük hívő, keresztény közösségünket.

 

A mappában található képek előnézete 2012.10.27.-Németh Zsolt akolitus avatása