Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent János napi borszentelés 2013

  Az elmúlt évek hagyományát folytatva 2013. december 27-én (pénteken) 18:00 órakor a tabi plébániatemplomban Sifter Gergely plébános koncelebrációs szentmise keretében megáldja az újborokat. A János-napi borszentelést követően a szőlősgazdák a megáldott borból minden hordóba öntenek egy félpohárnyit, hogy boruk meg ne romoljon, a többit pedig elfogyasztják. A bor az emberi boldogság egyik forrás. Mózes szerint a színbor „a szőlő vére, a mámorító ital” amelyet mértékkel fogyasztva mindnyájukat vidámmá és boldoggá tesz.

A pap szentmisében a következő szavakkal ajánlja fel a bort: „Áldott vagy, Urunk, mindenség Istene, mert a Te bőkezűségedből kaptuk a bort. Felajánljuk neked, mint a szőlőtő termését és az emberi munka gyümölcsét. Ebből lesz számunkra a lélek itala.”

A János-napi borszentelés az az áldott pillanat, amikor a Teremtő szentesíti azokat a nemes alkotásokat, melyeket az Ő segítségével az ember alkothatott tudásával és szorgalmával.

Szeretettel hívjuk és várjuk egyházközségünk boros gazdáit és családjaikat a János-napi borszentelésre és az azt követő borkóstolóra a Plébánián!