Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent Márton napi gondolatok Óvodánkból

2015.12.10

 

Szent Márton napi gondolatok óvodánkból

 

Évek óta tartó hagyomány óvodánkban Szent Márton napját megünnepelni.

Ebben az évben is heteken át készültünk, hogy erre a napra ünneplőbe öltöztessük szívünket, lelkünket. Vallásos nevelésünk keretében nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szentek életének megismertetetésével olyan példaképeket állítsunk a gyerekek elé, akik irányt mutatnak. Így volt most is, hisz nap, mint nap élmények sora várta gyermekeinket.

A legenda szerint Szent Márton a libák között rejtőzött el, amikor meghallotta, hogy Tours püspökévé szeretnék választani. Ezért libás játékokat játszhattak, verseket, dalokat tanulhattak az e naphoz kötődő szárnyasokról. Barkácsolásaink során is fel-felbukkantak a libás témájú kreatív ötletek. A kicsik megismerhették, nagyobb gyermekeink pedig újra felidézhették Szent Márton életét és legendáit a sok megtanult verssel és énekkel. Minden csoportban jócselekedeteket gyűjtöttünk az óvodás gyerekektől és a szüleiktől, hogy életének példáját így is közelebb vihessük hozzájuk.

Azonban az egyik legkedveltebb tevékenység ezekben a napokban a lámpások elkészítése volt. Évről évre szebbnél-szebb alkotások készülnek. Majd eljött a süteményillatú délelőtt. Ha nem is libát, de liba formájú sütit készítettünk közösen a gyerekekkel, mert a mondás szerint ”aki Márton napján libát eszik, egész évben nem éhezik”.

A sok örömteli tapasztalat után november 11. estéjén kis óvodánk udvarán sok-sok apró fény gyúlt. Majd városunk utcáin elindultunk kis lámpásainkkal a kezünkben templomunk felé. Közben meg-megálltunk, hogy énekeinkkel megörvendeztessünk a minket kíváncsi szemekkel néző embereket és az utcán sétálókat.

Isten házába betérve részesei lehettünk a legendának, mikor Márton a köpenyét szétvágva egy fázó koldust megsegített. Bárányka csoportos gyerekeink önfeledten, beleélve keltették életre Szent Márton tettét. A kis történet eljátszása után Gergő atya mesélt nekünk a püspök életéről, példamutatásáról. Palástos áldásban is részesülhettünk. Ahogy Szent Márton a szegény koldusra ráterítette köpenyét, úgy teríti ránk védőn, óvón áldását a mindenható Isten is.

Közös imánk végeztével szeretetvendégségre hívtuk a templomkertbe a jelenlévőket. Jelképesen „megtörtük” és megosztottuk egymással ételeinket, ahogy Márton tette a köpenyével. Ezáltal is emlékezve arra, amit ez az ünnep üzen a ma emberének:

Szeretetünket osszuk meg egymással, ajándékozzuk egymásnak figyelmünket, s tanuljunk meg sorsközösséget vállalni embertársainkkal. Szabaduljunk meg az előítéletektől, és így alázattal, szeretettel forduljunk mindenki felé. Legyünk azok az emberek, akik tudják, hogy adni és szeretni az igazi öröm!

Ezen az estén örömmel és hálatelten gondoltunk arra, hogy gyermekeinkkel együtt élhettük át ezeket a szívet melengető napokat.

Trunk Tünde óvodapedagógus

 Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda