Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


XVI. Benedek pápa üzenete a missziós világnapra (2011.10.23.)

2011.10.15

 

„Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket” (Jn 20,21)

A Szentatya emlékeztet rá, hogy II. János Pál a 2000-es szentév alkalmával ismételten leszögezte: a harmadik keresztény évezred elején továbbra is az első keresztények buzgóságával kell hirdetnünk az evangéliumot (Novo millenio ineunte k. apostoli levél, 58). Ez a legértékesebb szolgálat, amelyet az egyház tehet az emberiség és a léte mély értelmét kereső minden egyes emberért.

„Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet” (Mt 28,19) – ezt a célkitűzést szüntelenül megújítja a liturgia, különösen az Eucharisztia ünneplése, visszhangozva a feltámadt Jézus apostolainak adott parancsát.

Az egyház „missziós természetű”, „mivel az Atyaisten terve szerint a Fiú és a Szentlélek küldetéséből származik” – tanítja az „Ad gentes” k. zsinati határozat (Ad gentes, 2). Ez azt jelenti, hogy az egyház soha nem zárkózhat be önmagába. Missziós feladata továbbra is sürgető; nem hagyhat nyugodni bennünket az a gondolat, hogy kétezer év után még mindig vannak népek, amelyek nem ismerik Krisztust és nem hallottak üdvözítő üzenetéről.

Növekedik azoknak a száma is, akik, bár ismerik az evangéliumi jó hírt, elfelejtették azt és nem tekintik magukat az egyház tagjainak. Sok hagyományosan keresztény közösség sem akar ma megnyílni a hitnek. Folyamatban van egy kulturális átalakulás, amely részben a globalizáció, az uralkodó relativizmus következménye. Ez a változás olyan gondolkodásmódhoz és életstílushoz vezet, amely figyelmen kívül hagyja az evangéliumi üzenetet, mintha Isten nem létezne. Életcélként felmagasztalja a jólétet, a könnyű haszonszerzést, a karriert, a sikert, még az erkölcsi értékek rovására is.

Az egyetemes küldetés mindig mindenkire és mindenre vonatkozik. Az evangélium olyan ajándék, amelyet mindenkivel meg kell osztani. Ez minden keresztény feladata. Fontos, hogy a megkeresztelt személyek és az egyházi közösségek szüntelenül teljesítsék küldetésüket, amely keresztény életük része.

A missziós világnap nem pusztán egy elszigetelt esemény, hanem értékes lehetőség, hogy feltegyük a kérdést: hogyan teljesítjük missziós hivatásunkat? – írja üzenetében a pápa.

Az evangelizáció összetett folyamat, amelynek több alkotóeleme van. Ezek közé tartozik a szolidaritás, a missziós világnap egyik célkitűzése. A Pápai Missziós Művek révén az egyház arra buzdítja tagjait, hogy nyújtsanak segítséget a missziós területek evangelizálásához. Olyan intézmények fenntartásáról van szó, amelyek szükségesek a helyi egyház megszilárdításához katekéták, szeminaristák, papok által. A hívek továbbá járuljanak hozzá a népek életének javításához azokban az országokban, amelyeket szegénység, rosszul tápláltság, betegségek sújtanak, hiányoznak az egészségügyi és oktatási intézmények.

forrás: http://www.papaimisszio.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=736&Itemid=1