Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jegygyűrűk, évgyűrűk - A szentségi házasság perspektívái

2012.02.19

A film mottója Bíró László, családreferens püspök egyik mondata: „Aki komolyan éli a házasságát, az pontosan tudja, hogy minden nap meg kell küzdeni a házasságért, a házastársi egységért, hogy egy úton tudjunk haladni." Az alkotás ehhez a programhoz példákon keresztül ad útmutatót.

A film a keresztény értékrend kincsestárából merít, különös tekintettel arra, hogy a médiában a keresztény értékeket képviselő mozgókép tartalmak sok esetben nem kapnak súlyuknak megfelelő helyet. A szentségi házasság témájának,aktualitását a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Család Éve 2011 program adta. 

A házasság előtt álló katolikus fiatalok számára útmutatóként vetíthető pr-film témája a szentségi házasság tartóssága. Maga a fogalom azt jelenti, hogy a házasulandók a házasságkötéskor az Úr színe előtt fogadnak örök hűséget. 

A film nagyrészt egy házas hétvége eseményeit mutatja be. Itt idős házaspárokat kérdezek meg arról, hogy mi tartotta őket össze hosszú időn keresztül, s ebben milyen szerepe volt az eskünek és a hit mindennapi gyakorlásának. 

A konkrét eseteket Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspökének megszólaltatásával helyezem általánosabb összefüggésbe. A vele készült interjúban szó lesz önmagának a család intézményéhez való viszonyáról, a házasság úgymond válságáról, a katolikus egyház ezzel kapcsolatos ellensúlyozó törekvéseiről, azokról a módszerekről, amelyeket az egyház alkalmaz a házasságok erősítése érdekében. 

A film különösen ajánlható a jegyesoktatásban részesülő, katolikus házasságra készülő fiatalok, katolikus felsőoktatási intézmények hallgatói, fiatal házasok részére, a Házas Hétvége Mozgalmat megismerni esetleg ahhoz csatlakozni kívánók, vagy ebben a mozgalomban már aktívan résztvevők számára, jegyesoktatással foglalkozó szerzeteseknek és világi papoknak, valamint házassági problémákkal küzdő, a válás intézményét elutasító házaspároknak.