Caritas Junior Avatás

2024.03.05

2024. március 3-án, Nagyböjt 3. vasárnapján, bensőséges és szerény, de lélekben felemelő caritas junior avatást tartottunk a Kaposvári Egyházmegyében elsőként, a tabi Utolsó Vacsora Plébániatemplomban. Egyházmegyénk legnagyobb karitász csoportjában 2023 nyarán tettük meg az első lépést a Caritas Junior program felé. Megkezdtük Árvai Ferenc atya, a Caritas Junior program országos kidolgozójának és program felelősének vezetésével önkénteseink képzését. 2023 októberétől a Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületében indult el Pulicsné Jani Veronika pedagógus önkéntesünk vezetésével az alsó tagozatos, 3-4. osztályos diákok junior csapatba szervezése, Nagy-Kálsecz Mariann pedagógus önkéntesünk vezetésével, pedig a felső tagozatos 5-8. osztályos diákok caritas junior foglalkozásai. Büszkék vagyunk arra, hogy nem csak a katolikus iskolából, hanem az állami fenntartásban működő általános iskolából is vannak diákok, akik bekapcsolódnak karitász csoportunk kéthetente megrendezésre kerülő foglalkozásaiba. Az avatásig hosszú út vezetett. A gyerekeknek első sorban közösséggé kellett formálódniuk, játékos formában ismerhették meg anyaszervezetünket, a Katolikus Karitászt, Egyházunkat, a szeretetszolgálatos tevékenységünk alapjait, emellett bekapcsolódtak egy-egy segélyakcióba. Így jutottak el odáig, hogy 10 alsós és 18 felső tagozatos diák tett az egyházmegyei Karitász Központ igazgatója, munkatársai és a plébániai karitász csoport vezetője előtt sikeres Szent Tarzíciusz próbát és vált avatható, caritas junior taggá. A diákokat a szentmise végén név szerint szólítottam az oltár elé, majd alkalmasságukat tanúsítva, Sifter Gergely h.esperes-plébános előolvasta a gyerekek számára a caritas junior ígéretet, és karitász csoportunk ifjú tagjává avatta őket.
A zsúfolásig megtelt tabi plébániatemplom, ezekben a percekben a Kaposvári Egyházmegye kiemelkedő helyszíne volt, ahol minden jelenlévő egy rendkívül fontos pillanatnak lehetett a tanúja, ugyanis itt kerültek felavatásra és szolgálatba állításra az egyházmegye első caritas juniorjai.
A gyerekekkel ünnepeltek a Kaposvári Egyházmegyei Karitász Központ részéről Feketéné Szabó Márta egyházmegyei karitász igazgató és munkatársai, az egyházközség előjárói, a plébániai karitász csoport önkéntesei és láthatatlan önkéntesei, gyerekek szülei és hozzátartozói és az egyházközség jelenlévő hívei.

A Kaposvári Egyházmegye első caritas junior tagjai lettek:
Balog Imola Jolán, Helyes Ramóna, Kovács Emma Róza, Krasznai Ádám, Meiszter Adelin, Nagy Amanda, Pulics Emma Borbála, Rompos Boglárka, Werner Dorottya, Werner Zsófia, Balog Olivér Csongor, Bódis Balázs, Erdei Viktória, Fábián Regina, Farkas Ádám, Henn Dorka, Horváth Luca, Horváth Noémi, Kadlicskó Abigél, Kanyó Richárd, Kaveczki János, Kovács Franciska, Nagy Réka, Pálfi Bence, Schmuck Bence, Tóth Dániel, Vitéz Barnabás.

A sikeres Szent Tarzíciuzs próbatétel és a karitász csoportunk junior tagjává avatás emlékére a gyerekek emléklapban részesültek.

Kedves Juniorok!
Bízom benne, hogy ígéretetekhez hűen hűséges gyermekei lesztek Egyházunknak és hazánknak.
Kívánom, hogy jó példát mutatva, Isten szeretetét közvetítve tudjatok segíteni az egyházközségünkben élő rászorulóknak.

Dr. Vajda Péter
csoportvezető

Fotó: Veress Zsuzsanna