Vallás-HitéletZsolozsma

A képre kattintva az egész Egyházzal együtt imádkozhatja az aktuális napi Zsolozsmát,
mely a papok, szerzetesek számára kötelező,
de a hívek számára is nagyon ajánlott imádság-forma.


Szentek élete

A szentek előttünk járnak, mint útjelző táblák segíthetnek bennünket a lelki élet útján. A legfőbb célja minden kereszténynek az örök boldogság kell, hogy legyen. Ebben erősíthetnek meg bennünket ők, akik emberként, Isten teremtményeiként itt a földön - akár ugyanabban az élethelyzetben, mint mi - tudtak Istennek tetsző szent életet élni. Hirdették Krisztus Örömhírét az Evangéliumot egész mivoltukkal.


Család - Házasság

Filmajánló - Mi lenne, ha...

15 évvel ezelőtt Ben Walker elhagyta a kedvesét és leendő gyülekezeti szolgálatát egy üzleti lehetőség miatt. Amikor azonban befutottnak érezte magát egy jól fizető karrier és egy trófea kinézetű menyasszony mellett, megjelenik neki egy angyal, aki megmutatja, hogy mi történt volna, ha követte volna az eredeti elhívását. "De ha nem tetszik nektek, hogy az Urat szolgáljátok, válasszátok ki még ma, hogy kit akartok szolgálni: akár azokat az isteneket, akiket atyáitok szolgáltak a folyamon túl, akár az emóriak isteneit, akiknek a földjén laktok. De én és az én házam népe az Urat szolgáljuk!" (Józsué 24,15) 


Jegygyűrűk, évgyűrűk - A szentségi házasság perspektívái

A film mottója Bíró László, családreferens püspök egyik mondata: "Aki komolyan éli a házasságát, az pontosan tudja, hogy minden nap meg kell küzdeni a házasságért, a házastársi egységért, hogy egy úton tudjunk haladni." Az alkotás ehhez a programhoz példákon keresztül ad útmutatót.

A film a keresztény értékrend kincsestárából merít, különös tekintettel arra, hogy a médiában a keresztény értékeket képviselő mozgókép tartalmak sok esetben nem kapnak súlyuknak megfelelő helyet. A szentségi házasság témájának,aktualitását a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Család Éve 2011 program adta.

A házasság előtt álló katolikus fiatalok számára útmutatóként vetíthető pr-film témája a szentségi házasság tartóssága. Maga a fogalom azt jelenti, hogy a házasulandók a házasságkötéskor az Úr színe előtt fogadnak örök hűséget.

A film nagyrészt egy házas hétvége eseményeit mutatja be. Itt idős házaspárokat kérdezek meg arról, hogy mi tartotta őket össze hosszú időn keresztül, s ebben milyen szerepe volt az eskünek és a hit mindennapi gyakorlásának.

A konkrét eseteket Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspökének megszólaltatásával helyezem általánosabb összefüggésbe. A vele készült interjúban szó lesz önmagának a család intézményéhez való viszonyáról, a házasság úgymond válságáról, a katolikus egyház ezzel kapcsolatos ellensúlyozó törekvéseiről, azokról a módszerekről, amelyeket az egyház alkalmaz a házasságok erősítése érdekében.

A film különösen ajánlható a jegyesoktatásban részesülő, katolikus házasságra készülő fiatalok, katolikus felsőoktatási intézmények hallgatói, fiatal házasok részére, a Házas Hétvége Mozgalmat megismerni esetleg ahhoz csatlakozni kívánók, vagy ebben a mozgalomban már aktívan résztvevők számára, jegyesoktatással foglalkozó szerzeteseknek és világi papoknak, valamint házassági problémákkal küzdő, a válás intézményét elutasító házaspároknak.


A házasság legalattomosabb ellensége

Házassági tanácsadók szerint a konfliktusok és a válások egyik fő oka a nyaggatás. A süket fülre vett kérések ismételgetése éppoly romboló lehet, mint a hűtlenség vagy az anyagi problémák.

Minden házaspár számára ismerős helyzet, amikor az egyik fél ismételten kér valamit, a másik ismételten nem reagál, és mindketten egyre ingerültebbek lesznek. Scott Wetzler New York-i pszichológus, magatartáskutató szerint a kérések ismételgetése ördögi kör: az egyik unja a követelőzést és visszahúzódik, mire a másik még inkább mondja a magáét. A nyaggatásra való hajlam személyiségtől is függ – teszi hozzá. Nagyon lelkiismeretes, kényszeres vagy szorongó embernek nehéz nem noszogatnia a társát, főleg ha az lassú vagy szeret mindent az utolsó pillanatra hagyni. A tunyaság, a lusta természet viszont bárkiből előhozza az állandó nógatást.

Szakértők szerint a nők hajlamosabbak a nyaggatásra, mert természettől fogva jobban szívükön viselik az otthont, a családi életet. A feleség általában érzékenyebb is; úgy véli, ha a kérése nem fontos a férjének, bizonyára ő maga sem az. Persze ha ilyenkor nyaggatni kezdi, azzal csak tetézi a bajt. A férfiak viszont sokszor abban hibáznak, hogy nem válaszolnak világosan a feleségüknek. A férfi gyakran azért nem vesz tudomást felesége noszogatásáról, mert még nem tudja a választ, vagy mert tudja, hogy az kedvezőtlen. De előfordul, hogy azért nem felel, mert nem tartja annyira sürgősnek a feladat elvégzését, vagy mert bosszantja, hogy olyan a helyzet, mintha kisfiú lenne, akit szid az anyukája.

Howard Markman házassági tanácsadó, a Denveri Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a nyaggatás akkor válik komoly szétválasztó erővé, amikor a házaspár nem az alapproblémát próbálja kezelni, hanem magáról a követelőzésről kezd vitatkozni. Harmincéves tapasztalata alapján úgy véli, a probléma előbb-utóbb minden házasságban megjelenik, ám ha a házaspár vissza tudja szorítani, nagy eséllyel együtt tudnak maradni. A jó hír pedig az, hogy a jelenség valóban kezelhető.

A legfontosabb, hogy a házaspár felismerje: ha magáról a követelőzésről kezdenek vitatkozni, egy helyben járnak. Inkább arra igyekezzenek rájönni, mitől ideges a másik. Lehet, hogy a férj nem lusta és szeretetlen, hanem túlterhelt és kimerült? Lehet, hogy a feleség nem bizalmatlan, hanem túl sok feladatot igyekszik kezelni?

Íme néhány további ötlet:

  • Keressétek a kérések kifejezésének nem bántó, kedves vagy humoros módját! Egy feleség sokszor cetlikre írja a kéréseit, mosolygós fejjel illusztrálva; máskor a megjavítandó háztartási eszköz nevében ír levelet: "Nagy szükségem van a segítségedre. Teljesen eldugultam. Hűséges kádlefolyód." A leírt kérés nem nyomasztja a másikat; elkerülhető vele az idegeskedés, a követelőzés, a szóváltás.
  • Mindketten higgadjatok le! Mondjátok ki, hogy az állandó noszogatás a probléma, és keressetek rá közösen megoldást! Lehet, hogy változtatni kell a viselkedéseteken; hasznos lehet, ha megfogalmaztok néhány új szabályt.
  • Próbáld a másik szemszögéből nézni a dolgot: ne gondold, hogy segíted azzal, hogy ismételten figyelmezteted az elvégzendő feladatokra! Talán inkább úgy érzi, nem értékeled kellően, amit már megtett vagy amit éppen tesz.
  • Ha kérésed van a másik felé, mindig egyes szám első személyben beszélj: "(Én) Kérlek, fizesd be a számlát!", nem pedig: "(Te) Sosem fizeted be időben a számlát!"
  • Indokold meg a kérést! Pl.: "Amikor későn fizeted be a számlát, mindig annyira idegeskedem, hogy marad-e elég pénz a hónap végén."
  • Csak reális, igazán szükséges dolgot kérj! Tényleg most azonnal ki kell cserélni azt a villanykörtét?
  • Adj időt! Kérd meg a társadat, hogy végezzen el valamit pl. vasárnap estig, de hadd döntse el ő, hogy számára mikor a legalkalmasabb!
  • Ha a társad nyaggat, válaszolj világosan! Mondd meg neki őszintén, meg tudod-e tenni, amit kér, és mikor; azután tégy úgy, ahogy megígérted.
  • Gondolkozz más megoldáson! Lehet, hogy érdemesebb szakembert hívni, mint követelőzéssel, vitatkozással terhelni a kapcsolatotokat!

Forrás: wsj.com, Magyar Kurír (mk)


Filmajánló - A bátorság emberei

(COURAGEOUS)

Négy ember, egy elhívás: szolgálni és védeni. Mindannyian tudják, hogy Isten arra vágyik, hogy ezek a férfiak, apák a gyermekeikkel is törődjenek. Képesek lesznek megtalálni a módját annak, hogy szolgálják és védjék azokat, akik a leginkább kedvesek nekik?

A Sherwood Pictures negyedik produkciója ez a film, mely csatlakozik a Végtelen hit, és a Lendkerék című alkotások világához, melyek szívhez szóló történettel szolgálnak a hitről és a reményről. A film nézői ismét szembesülhetnek azzal, hogy olykor szinte éljeneznek, olykor pedig sírnak majd az alkotáson, mivel ezek a hétköznapi hősök inspirálhatják azokat az apukákat, akiknek egy életen át meg kell felelni szülőként is; kihívás várja Őket most már apaként is, és nem csak a munkában.

A város életének bátor védelmezői a film szereplői. De vajon hogyan nevelik gyermekeiket? Ez igazi bátorságot és kihívást tartogat számukra. 

Bátorság ... A méltóság, becsület otthon kezdődik, a családban.